Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VIII. - Trojúhelníková formace

24.06.2010 23:05

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy VIII. - Trojúhelníková formace

 

Počínaje dnešní kapitolou se budeme lehce zaobírat patterny, které se v trhu objevují někdy mnohdy stejně často, jako náš častokráte vzpomínaný support a resistence s tím rozdílem, že dnešní formace může být pro nás mnohdy velmi nebezpečná, pokud si jí včas neuvědomíme a nebudeme brát na ní zřetel. O co se tedy jedná?

Tzv. trojúhelník patří mezi situace v trhu, kdy dochází k rychlým a silným průlomovým posunům ceny výše, anebo níže od jejího průměru. Takové obchodování tedy nesmíme rozhodně zlehčovat, protože přesné načasování vstupu u tohoto jevu je naším největším esem v rukávu. Dlouhosáhlé povídání ale nenahradí stručné znázornění, a proto se pojďme blíže podívat, jak trojůhelník vypadá v praxi.

 

 

 

Abych vyšel vstříc všem, kteří se účastní trhu a používají různé druhy grafů, rozhodl jsem se znázornit pattern ve třech grafech, a to klasickém čárovém, svíčkovém a v poslední řadě jsem použil sloupcový graf. Všechny mají ale jedno společné a to, že nám perfektně vyobrazují náš hledaný trojůhelník. To, že jsme výše zmínili, že tento jev spadá do tzv. průlomových formací, je dobře vidět právě na této situaci. Že se nám graf postupně dostává do jakýchsi "kleští" je velmi dobře patrné, ale to, co právě tento pattern vystihuje, je silné proražení a stoupající cesta výrazně nad stagnující cenu. Pro náš vstup ale potřebujeme mnohem více, než jen silné proražení a neustálé stoupání ceny, či klesání, dle stávajícího trendu. Jak poznáme, že je zrovna ta správná doba vstoupit, aniž bychom se hrnuli do trhu jako to stádo ovcí? Následující obrázek nám napoví více.

 

 

V místě našeho vstupu jsem zakreslil dvě šipky. Strategie je totiž následující. Pokud dojde k náhlému proražení naší trojůhelníkové formace, je na místě, abychom si počkali na zpětný návrat ceny na její předchozí hodnoty. Pokud totiž budeme uvažovat o trojúhelníku jako o momentální síle ceny, musí nám zákonitě dojít myšlenka, že takové chvilkové proražení by mělo časem opadnout a tudíž by mohla přijít korekce s návratem do hodnot, kde cena začala posilovat směrem nahoru, či dolů. Naším cílem je tedy situace, kdy nám cena ukáže její momentální směr, poté oslabí a na hodnotách, které se mohou rovnat těm, které předcházely prudký pohyb, budeme zadávat naše vstupní příkazy.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz

  

Diskutovat o tomto tématu můžete zde na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (380)

Celkový počet hlasů: 4246

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...