Ropa má nakročeno k růstu, zlato trápí nedostatek důvěry

03.12.2012 16:02

Listopad vrátil komoditám menší zisky. Šlo přitom o měsíc, kdy se odehrálo několik klíčových událostí, jako třeba americké prezidentské volby, další starosti o Řecko a především pak americký fiskální útes. Právě ten hýbal trhy v minulém týdnu nejvíce a způsobil zde zkratkovité reakce. Důvodem byly matoucí signály pocházející od prezidenta i republikánů, kteří ovládají americký Kongres.

Nejistota kolem fiskálního útesu bude trhy zmítat i nadále, spolu s tím, jak začíná prosinec a blíží se první lednový deadline. Přesto se zatím trhům podařilo celou situaci ustát a neúspěch jednání si nepřipouští. Fiskální útes, který představuje pro americkou ekonomiku potenciální hrozbu, ponechá v prosinci prostor pro další volatilitu. A ta bude ještě citelnější, protože likvidita začíná být nedostatkovým zbožím.

Oba hlavní komoditní indexy během listopadu opět nabraly zisky, jak můžete vidět na grafu níže. Nejlépe se dařilo indexu S&P GSCI, i když i v rámci něj byly velké rozdíly, co se výkonnosti týče. To bylo dáno rozdílnými alokacemi v sektoru obilovin. Naopak index DJ UBS měl potíže kvůli většímu zastoupení sójových bobů, které během listopadu utrpěly výrazné ztráty. Nejsilnější byl v minulém měsíci průmyslový sektor, a to díky hliníku, zinku a olovu. Přitom po celý letošním rok spíše zaostával. Olovo si polepšilo poté, co se začalo mluvit o zájmu o tuto surovinu ze strany Číny, která je jeho největším světovým odběratelem. Olovu ale pomohl také hurikán Sandy, který zanechal tisíce domácností po několik dnů bez elektřiny, což vyvolalo větší poptávku po bateriích.

Nahoru šly i vzácné kovy, které v první řadě podpořily palladium a stříbro. Výkonnost energetického sektoru byla smíšená, za čímž stály rozdílné alokace do benzinu a zemního plynu. Zatímco benzin si vedl mezi energetickými komoditami nejlépe, plynu se naopak dařilo nejhůře. 

 

Vývoj cen v příslušných sektorech za měsíc.

 

Také kontraktům na oba druhy kávy se během posledního listopadového týdne dařilo dobře. Vzpamatovaly se tak z týden trvajícího výprodeje, který vedl k nárůstu spekulativních prodejních pozic na neudržitelnou úroveň. Palladiu se i navzdory zaváhání uprostřed týdne podařilo udržet vzestupnou tendenci a měď pak rostla díky zrychlující čínské ekonomice. Naopak zlatu uškodila malá důvěra investorů, když po výprodeji z poloviny týdne kleslo během několika sekund o 25 dolarů. Prudce se propadla i cena zemního plynu. Krátkodobá předpověď počasí totiž slibuje vyšší teploty, než je obvyklé. Tím pádem klesla i poptávka po teple a elektřině.

 

Vývoj za týden.

 

Zlato zasáhla krize důvěry

Poté, co zlato prolomilo hranici podpory 1739 dolarů za unci, se zdálo, že směřuje k 1800 dolarům. To se změnilo ve středu, když přišel výrazný výprodej a zastihl obchodníky nepřipravené. To pak otřáslo jejich důvěrou. Po pádu pod 1737 dolarů následoval 25 dolarový výprodej a také likvidace pozic na více než 1,5 milionu uncí, a to vše během několika sekund. Většina z těchto pozic přitom pocházela z dnů před tímto výprodejem, takže řada obchodníků přišla o nemalou sumu.

Zlato se teď zase obchoduje jako jakékoliv jiné rizikové aktivum, což ovlivnilo i akciové trhy a dolar. S tím souvisí i poslední prognózy inflace ve Spojených státech, které předpovídají její pokles. A protože sentiment na akciových a měnových trzích je negativně ovlivňován také nedostatečným posunem v jednáních o fiskálním útesu, zlato se dostalo na okraj zájmu a snesly se na něj spíše pesimistické komentáře. Díky tomu klesly i akcie, zatímco dolaru tato situace pomohla. Ovšem nakonec v průběhu stejného dne, co zlato postihl výprodej, přišly i optimističtější prognózy a vše se otočilo. Zlato se nakonec trochu zvedlo, což jen potvrdilo podporu na úrovni 1705 dolarů.

Investoři i navzdory výprodeji pokračovali dále v nákupu burzovně obchodovaných fondů (ETF). Objem zlata držený tímto způsobem tak překonal nový rekord ve výši 2619 tun (dle agentury Bloomberg). Jen za poslední tři měsíce, když cena zlata vzrostla o pouhé 2,3 procenta, přidali investoři dalších 160 tun zlata. Přitom v předchozím stejném období šlo o 90 tun. Investoři by sice během výprodejů rádi podpořili trh, ale zároveň se zdráhají přistoupit k akci, i když je nyní dobrá příležitost. Zlato tak nejspíše i nadále zůstane v rozmezí, kde se drželo během listopadu, tedy mezi 1705 a 1750 dolary. A mezitím bude čekat, než se objeví nějaký vnější růstový stimul.

 

Spotová cena zlata, denní graf - Zdroj: Saxo Bank

 

Takovým stimulem by mohlo být další jednání amerického Fedu konané 11. až 12. prosince. Na něm by Fed mohl oznámit další kroky na podporu ekonomiky, konkrétně nahrazení končící operace Twist novým programem na nákup dluhopisů. Podobné kvantitativní uvolňování by mohlo znamenat podporu pro vzácné kovy. Stále by však trvalo nebezpečí averze k riziku, a to do doby, než bude představeno řešení problému fiskálního útesu.

Palladium ukazuje své dobré i špatné stránky

Středeční náhlý kolaps u zlata jasně upozornil na to, proč je tak obtížné obchodovat s palladiem, a to navzdory jeho silnému fundamentálnímu výhledu. Zatímco zlato v jedné chvíli ztratilo dvě procenta oproti své předchozí zavírací hodnotě, palladium se propadlo téměř dvakrát tolik. Na konci dne přitom skončilo celkem vysoko. Tento trend pokračoval i ve zbytku týdne a palladium se stalo jedním z vítězů mezi komoditami. Stále tak těžilo z nedávných revizí výhledu, které přiblížily, že se v letošním i příštím roce nečeká jeho přebytek, ale naopak deficit.

Ropa stále hledá svůj směr

Ropa WTI i ropa Brent měly nakročeno k prvním menším měsíčním ziskům od srpna. V říjnu se přitom obchodovaly převážně v omezeném rozmezí. A zatímco trhy upíraly svou pozornost na Washington, který bude na rozdíl od jakýchkoliv geopolitických rizik událostí číslo jedna po zbytek letošního roku, nedávná zlepšená ekonomická data z Číny a Spojených států (tedy dvou největších světových odběratelů ropy) poskytla ropě podporu. Naproti tomu zvýšená nejistota na ropných trzích s sebou nese zpomalení v poptávce a dostatku dodávek. To vše pomáhá udržovat cenu ropy Brent blízko 110 dolarů za barel a 200denní klouzavý průměr se už několik týdnů nemění.

Ropa Brent se v posledním čtvrtletí zasekla v relativně úzkém obchodním rozmezí kolem 110 dolarů za barel. A protože je zde prostor k posunu, očekáváme během prvního prosincového týdne prolomení tohoto rozmezí. Nejdříve by cena mohla jít nahoru, protože obchodníci, kteří nyní drží spekulativní dlouhé pozice, se budou snažit takovýto posun podpořit. Budou se tak snažit vylepšit pozici ropy díky tzv. window dressing, což je oblíbená strategie před koncem roku. Podle nás ale takový krok, díky kterému by Brent mohl otestovat hranici odporu pod 114 dolary, nebude mít úspěch, protože v současnosti nemá oporu ve fundamentech. Ropa Brent by se tak mohla nakonec vrátit zpět do rozmezí 105 až 112 dolarů.

 

Ropa Brent, čtyřhodinový graf - Zdroj: Saxo Bank

 

Cena pšenice je vysoko, díky problémům se zimní sklizní ve Spojených státech

Cena pšenice na chicagské burze CBOT během posledního týdne výrazně stoupla, a pokračovala tak v nejdelší rally od letošního července. Cena březnového kontraktu se dostala na 9 dolarů za bushel, a to díky kombinaci silné poptávky ze strany exportu a zhoršujícímu se výhledu zimní sklizně pšenice na jižních pláních Spojených států.

Hedgeové fondy se opět vrací k nákupu sójových bobů

Cena sójových bobů se začala opět zvedat. Na počátku listopadu přitom citelně propadla, a to když spekulativní pozice hedgeových fondů klesly na nejnižší hladiny od února. Sójovým bobům nakonec pomohly zvýšené obavy o jihoamerickou úrodu a také zvýšená poptávka ze strany Číny.

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Článek publikován ve spolupráci se Saxo Bank

 

 

 

Doporučení

Hledáme strategického partnera

EASTWANDER

Product placement, který stojí za to

Profesionální vedení účetnictví a daňová evidence

Prožijte život bez brýlí i Vy!

Přidat odkaz

 

 

 

Využijte Hýskův reklamní systém a popožeňte Váš byznys, ať už se věnujete čemukoliv.

Přidat.eu záložku

Komodity

28.01.2012 04:11
Marek Hatlapatka CYRRUS, a.s.   Stáhnout si info ve formátu PDF   Uplynulý rok byl rokem dvou rozdílných poločasů. V první části 2011 ještě pokračovala pokrizová rally a investoři upřednostňovali cyklicky citlivá odvětví. V létě se situace razantně změnila a...
14.12.2011 03:40
Ropa je jedna z mála komodit, která je v tomto roce cenově v zelených číslech na trhu (vedle skvěle si vedoucích drahých kovů zlata a stříbra). A ikdyž se jedná o periodu, kde by někdo mohl očekávat ve světle současné dluhové krize a ochlazování ekonomik pokles její ceny, tak realita je, že pokud...
27.09.2011 16:48
  Po nějakém čase mi vychází jedna z mých hlavních předpovědí, a sice o splasknutí zlaté bubliny a tedy pořádné korekci cen zlata. V předchozích dnech tak došlo k dramatickému poklesu zlata z 1900 až na 1600. Předpovídal jsem nějakých 1400-1600. Vzhledem k tomu, jaké zlaté šílenství...
11.04.2011 00:57
Největší výrobci ropy Svět je dnes závislý na svých 88 milionech barelů ropy denně. Ty nám zajišťují bezprecedentní blahobyt, který však může brzy skončit. Nepokoje v Libyi zvedly tento týden cenu za barel na 120 dolarů, na nejvyšší úroveň od srpna 2008. Nikdo si netroufá odhadnout, jak dlouho doba...
30.03.2011 22:10
Zkušenost s firmou Diamonds International Corporation - D.I.C., a.s. Se svolením autorky si zde dovoluji citovat její e-mail. Jedná se o téma, o kterém jsme již diskutovali dříve. Dobrý den, pane Hýsku, před více jak rokem jsem se setkala se zástupcem firmy D.I.C., který mně nabídl spolupráci v...
10.12.2010 12:59
Uhlí: Druhou největší těžařskou firmu Czech Coal ovládnou finanční žraloci z Motoinvestu   Komentář autora: Žralok zůstane žralokem.   Uhlí: Druhou největší těžařskou firmu Czech Coal ovládnou finanční žraloci z Motoinvestu Pavel Tykač a Jan Dienstl opět spojili síly. Padesát procent...
07.11.2010 22:14
Mobius: Býčímu trhu v blízké době nehrozí žádná rizika Mark Mobius   Optimistický scénář se může ještě poměrně dlouhou dobu vyplňovat: globální rally na akciových trzích bude pokračovat a ceny komodity půjdou „výš a výš“, uvedl investiční guru Mark Mobius a dodal, že jeho fondy, které...
13.04.2010 01:29
Čína překonala Německo ve výrobě elektřiny z větru Čína v loňském roce těsně překonala Německo v produkci energie z větru a patří jí celosvětově druhá příčka. Nejvíce energie z větru vyrobily Spojené státy. Uvedla to Světová rada pro větrnou energii (GWEC), která zastupuje výrobce větrné...
16.02.2010 00:00
Komentář autora: Celosvětový boj o komodity již začal a bude se přitvrzovat. A Čína, to je jedna velká houba! Poznáte, proč o komoditách tolik hovořím a píšu?   Světu hrozí nedostatek vzácných kovů, Čína kontroluje produkci Vzácné prvky hrají často významnou úlohu při vývoji nových...
15.01.2010 23:56
Jim Rogers: Z komodit je čas nakupovat zejména potraviny Finanční krize podle známého investora Jima Rogerse povede v následujících několika letech k období zájmu o potravinářské komodity. Sektor komodit včetně potravin, kde je situace ještě vážnější, je alternativou k finančním aktivům, avšak...
<< 1 | 2 | 3 >>

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...